понеділок, 23 березня 2020 р.

Природознавство 3 клас. Цікаво і корисно знати

У світі птахів лебеді займають особливе місце. Для людей вони стали символом краси, вірності і чистоти. Однак ці представники пернатих можуть здивувати своїми звичками і особливостями. Цікаві факти про лебедів розкажуть про них те, що рідко зустрінеш в підручниках . 
1. Незважаючи на граціозність, лебеді відрізняються великою силою і можуть становити небезпеку для людини. Особливо це стосується періоду виховання пташенят. Птахи починають люто захищати своє потомство і стають агресивними. Під час нападу вони в стані поламати людині кістки. З огляду на це, краще не підходити до них близько і не лякати.
 2. Багато країн реалізують програми зі збереження чисельності лебедів. Всього в світі налічується до 6 видів цих птахів. У Великобританії все непоміченні лебеді-шипуни на Темзі належать королеві і їх вилов суворо заборонено. Королівська родина встановила право власності ще в XII столітті.
 3. Лебеді володіють хорошим зором. Вони бачать все, що відбувається під водою, поки вони плавають. Це дозволяє їм тікати від підводних хижаків. У разі небезпеки птах різко змахує крилами і як би біжить по воді, розвиваючи при цьому високу швидкість.
 4. Хоча пара білих лебедів давно стала символом закоханої пари, в дикій природі все далеко не так просто. Чорні лебеді часто створюють пару з двох самців. Самка їм потрібна тільки для відкладання яєць. Після цього її можуть вигнати з гнізда. А яйця висиджують самці.
 5. Зате вірність, яку прийнято наділяти лебедя, не вигадка. Ці птахи створюють міцні союзи, тримаються парами і разом виховують потомство. Вони добувають їжу для пташенят, подають їм приклад для життя, зважаючи хорошими батьками. У тваринному світі це рідкість.
 6. Дивно, але оперіння лебедя безпосередньо залежить від того, в яких кліматичних умовах він проживає. Згідно з дослідженнями вчених, в південних районах забарвлення стає темніше, а в більш холодних лебеді ідеально білі.
 7. У 2006 році стався курйозний випадок. Самка чорного лебедя Петра, яка мешкала на водосховищі в Німеччині, «створила пару» з катамараном, зробленим в формі лебедя. Вона завжди плавала поруч з ним і навіть виявляла агресію по відношенню до людей, які підходили до судна. У зоопарку її намагалися парувати з самцями, але спроби виявилися марними....

Немає коментарів:

Дописати коментар